MeshImport

Found a bug? Post information about it here so we can fix it!

Moderator: Moderators

Post Reply
User avatar
Kjell
Posts: 1650
Joined: Sat Feb 23, 2008 11:15 pm

MeshImport

Post by Kjell » Sat Aug 02, 2014 11:16 am

:!:

Even though this is a known bug, due to the recent resurgence of flat-shaded 3D i figured i might draw some attention to it again.

When importing a mesh that has flat-shaded polygons, its normals are ( often ) generated incorrectly. For instance, here's what happens when you create a Box in MilkShape ..

Image

.. and then export it as .3ds file & import it into ZGameEditor.

Image

As you can see some of the normals are incorrect. And just for the record, when you import the .3ds file back into MilkShape the normals are just fine.

K

airpas
Posts: 48
Joined: Wed Apr 18, 2012 11:50 am

Post by airpas » Sat Aug 02, 2014 3:04 pm

you're right , i tested with blender , show wrong normals
Attachments
ZGE.jpg
ZGE.jpg (61.71 KiB) Viewed 2790 times

User avatar
Kjell
Posts: 1650
Joined: Sat Feb 23, 2008 11:15 pm

Post by Kjell » Sat Aug 02, 2014 7:18 pm

Hi airpas,

Do keep in mind that Blender ( just like most 3D applications ) uses normals, while the .3ds format uses smoothing groups instead. This means that there's a additional conversion step when you're exporting from Blender where things can go wrong.

So that's why i specifically went with MilkShape to demonstrate the bug, since it's one of the few applications that does use smoothing groups instead of normals.

K

fracteed
Posts: 43
Joined: Wed Apr 30, 2014 1:14 am
Location: Sydney

Post by fracteed » Sat Aug 02, 2014 11:41 pm

I also ran into these issues when exporting meshes from Blender. My solution was to manually create edge splits where I needed hard edges or use the edge split modifier if the whole mesh has hard edges.

Fortunately I am going for a faceted look anyway, so it was an easy solution.

Would be good to see this issue fixed in ZGE or even better swap out the 3ds support for obj :)

User avatar
jonaspm
Posts: 89
Joined: Fri Jul 06, 2012 3:51 pm
Contact:

Post by jonaspm » Wed Aug 06, 2014 5:18 pm

Obj files in ZGE? ... awesome *.*

Post Reply